• info@welkeonlinedatingsites.nl
  • 23 December 2019
Fake profielen en datingsites
2 Comments

Fake profielen, de laatste tijd is er veel te doen geweest om datingsites met fake profielen. Datingsites worden momenteel door de ACM aangepakt in Nederland, maar ook de Deense autoriteiten zijn inmiddels bezig datingsites aan te pakken met fake profielen.

The Right Link B.V. betaalt 9 miljoen euro terug

In april 2018 werd er door de ACM diverse invallen gedaan bij eigenaren van online datingsites met fake profielen.
Deze invallen werden gedaan naar aanleiding van de vele klachten die bij de ACM werden ontvangen over het bedrijf The Right Link B.V. Ook de zogenaamde studio’s die deze berichten verwerkten voor dit soort bedrijven werden gecontroleerd. Ook zijn deze studio’s benaderd om het in de toekomst goed te doen.

Zo werden de geldstromen maar ook het volledige platform gecontroleerd op aanwezigheid van fake ook wel genoemd nep profielen.

Op basis van deze invallen werden direct wijzigingen doorgevoerd bij andere datingsites. Zo kwamen bij verschillende datingsites een popup op het scherm om de gebruikers erop te attenderen dat de website fake profielen heeft.

9 miljoen euro terug betalen door fake profielen

In augustus dit jaar heeft de ACM een oordeel gegeven en heeft de ACM in overleg met de The Right Link B.V. besloten om 9 miljoen euro aan gekochte credits terug te betalen. Bij veel datingsites van The Right Link B.V. betaalde je met credits. The Right Link B.V. heeft in totaal een bedrag van negen miljoen euro gereserveerd voor de compensatie. Klanten kunnen die via de website aanvragen. Zij kunnen die krijgen als ze tussen 1 juli 2016 en 17 april 2018 geld hebben uitgegeven bij een of meer van de zeventien websites die door The Right Link werden uitgebaat. Door je te melden via hun website kun je dus je geld terug krijgen.

Wat doet dit met de toekomst van fake profielen?

De ACM heeft voor dit soort datingsites bepaalde richtlijnen uitgegeven. Hierin staat onder andere duidelijk dat moet worden aangegeven dat je als eindgebruiker te maken kun hebben met fake profielen. Ook moet er duidelijk worden aangegeven da fysiek contact niet mogelijk is. Zo valt er in de richtlijnen te lezen dat alles duidelijk moet worden getoond aan de eindgebruiker.

Meerdere exploitanten van dit soort websites hebben aangegeven om die nieuwe richtlijnen opgesteld door de ACM te volgen. Wanneer je dan toch gebruik maakt van een website met fake profielen, is het eindresultaat dat je aan virtuele sexdating doet.

De ACM heeft nog niet kenbaar gemaakt hoe en of de nieuwe richtlijnen gecontroleerd gaan worden. Wanneer dit wel zo is, zullen wij hier zeker nog een artikel aan wijden. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.

Melding maken van datingsites die zich niet aan de richtlijnen houden

Natuurlijk zullen er ook datingsites zijn die zich niet aan de nieuwe richtlijnen houden. Deze zullen proberen te werken met schimmige constructies via het buitenland. Enkel ontkomen ook deze exploitanten niet aan de richtlijnen van de ACM. Het is namelijk zo dat de betreffende dienst in ons lang zal worden aangeboden waardoor ook de Nederlandse wetgeving van kracht zal blijven. In de toekomst zullen ook bedrijven met dit soort constructies worden aangepakt.

De ACM zal waarschijnlijk op hun eigen manier ook bij dit soort bedrijven controle uitvoeren. Wanneer een bedrijf zich niet aan de richtlijnen houdt, zal het bedrijf door de ACM op de vingers worden getikt. In dit soort gevallen kun jij als gebruiker de ACM helpen wanneer je een site ziet die zich niet aan de richtlijnen houdt. Je kunt er dan voor kiezen om via de website van de ACM een fake datingsite aan te melden. De ACM is verplicht om je melding serieus te nemen om er vervolgens ook onderzoek naar te doen.

2 thoughts on “Fake profielen en datingsites

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *